İsveç'ten sevgili eltisch'im Melisa'nın katkılarıyla, bence çok hoşunuza gidecek bu marzipanları paylaşmak istiyorum. Kısa bir bilgi ardından Can & Melisa'nın benim için çektiği fotoğrafları görebilirsiniz...
Merzipan: Renklendirici ve lezzet arttırıcıların da eklenebildiği, öğütülmüş badem ve şekerden yapılan bir tatlıdır. Oklava ile açılarak kaplamalarda kullanıldığı gibi figürleme, modelleme çalışmaları daha yaygın bulunmaktadır.Merzipan dolgulu çikolatalara ise avrupa ülkelerinde rastlamak çok olağan..
Marzipan bütün yıl boyunca bulunmasına rağmen, Avrupa kültüründe  geleneksel olarak Aralık ayında (St. Nicholas Günü, (6 Aralık), Noel  veya Yıl Başı Arifesi) veya Karnaval mevsimi boyunca yenilir. 
 
Yapımı: Badem ve şeker karışımı öğütülür ve çıplak alev üstündeki kazanda  kavrulur. Bu aşama esnasında şeker erir ve badem yağı serbest kalır ve  ortaya yumuşak bir kütle çıkar. Dinlendirme ve soğutma periyodunu  takiben, marzipan biçimlendirilebilir ve kullanılabilir.
Ref: http://www.food-info.net/tr/products/sweets/marzipan.htm 
Thanks for Melisa...
PS: Olur mu bilmem ama şöyle de  bir tarif buldum...
Malzemeler:
  2.5 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
50gr.glikoz
350gr.çekilmiş badem
2 adet yumurta sarısı
Pudra Şekeri
Hazırlanışı:
 
Su,şeker ve glikoz bir tencereye koyun. Bir taşım kaynatarak üzerinde  üzerinde biriken köpüğü alın.Karıştırarak şeker115 dereceye ulaşıncaya  kadar pişirip ateşten alın.Çekilmiş bademleri
tencereye katıp karıştırın.Sürekli karıştırmaya devam ederek yumurta  sarılarını ekleyin.bu harcı bir mermer tezgaha dökün,alabildiği kadar  pudraşekeri ekleyip yoğurarak hamur haline getirin.Elde ettiğiniz  marzipan hamurunu bir streç film ile sarıp dilediğiniz zaman kullanın.



Hiç yorum yok:
Yorum Gönder