Ocak 31, 2011

İsveç'ten Marzipan Figürler

İsveç'ten sevgili eltisch'im Melisa'nın katkılarıyla, bence çok hoşunuza gidecek bu marzipanları paylaşmak istiyorum. Kısa bir bilgi ardından Can & Melisa'nın benim için çektiği fotoğrafları görebilirsiniz...


Merzipan: Renklendirici ve lezzet arttırıcıların da eklenebildiği, öğütülmüş badem ve şekerden yapılan bir tatlıdır. Oklava ile açılarak kaplamalarda kullanıldığı gibi figürleme, modelleme çalışmaları daha yaygın bulunmaktadır.Merzipan dolgulu çikolatalara ise avrupa ülkelerinde rastlamak çok olağan..

Marzipan bütün yıl boyunca bulunmasına rağmen, Avrupa kültüründe geleneksel olarak Aralık ayında (St. Nicholas Günü, (6 Aralık), Noel veya Yıl Başı Arifesi) veya Karnaval mevsimi boyunca yenilir.


Yapımı: Badem ve şeker karışımı öğütülür ve çıplak alev üstündeki kazanda kavrulur. Bu aşama esnasında şeker erir ve badem yağı serbest kalır ve ortaya yumuşak bir kütle çıkar. Dinlendirme ve soğutma periyodunu takiben, marzipan biçimlendirilebilir ve kullanılabilir.

Ref: http://www.food-info.net/tr/products/sweets/marzipan.htm






Thanks for Melisa...

PS: Olur mu bilmem ama şöyle de  bir tarif buldum...

Malzemeler:

2.5 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
50gr.glikoz
350gr.çekilmiş badem
2 adet yumurta sarısı
Pudra Şekeri

Hazırlanışı:
 

Su,şeker ve glikoz bir tencereye koyun. Bir taşım kaynatarak üzerinde üzerinde biriken köpüğü alın.Karıştırarak şeker115 dereceye ulaşıncaya kadar pişirip ateşten alın.Çekilmiş bademleri
tencereye katıp karıştırın.Sürekli karıştırmaya devam ederek yumurta sarılarını ekleyin.bu harcı bir mermer tezgaha dökün,alabildiği kadar pudraşekeri ekleyip yoğurarak hamur haline getirin.Elde ettiğiniz marzipan hamurunu bir streç film ile sarıp dilediğiniz zaman kullanın.

Ocak 27, 2011

El yapımı bardak altlığı



Yabancı bir blog da rastladığım bu "dergi sayfalarından bardak altı yapımını"  inanılmaz beğendim ve hemen paylaşmak istedimm. 

Bense küçük muffinlerimin sunumunda kullanmayı düşünüyorum...


Renkli dergi sayfaları seçip maket bıçağı ile kesiyoruz.



Gördüğünüz gibi 4 kat olacak şekilde katlıyoruz.

İkiye katlıyoruz.

Örgüye başlıyoruz..



En sonda kalan uçları içeri kıvırarak kapatıyoruz..

Ocak 09, 2011

ARABALI PASTA

 

Bartu' nun arabalı doğum günü pastası yine bir pazar gününe renk kattı. 2 saatte hazırlanmış hızlı bir pasta örneği lezzetli çabuk ve eğlenceli.. :)












Gerekli Malzemeler:

2 Adet hazır pandispanya keki
1 litre süt
5 yemek kaşığı şeker

5 yemek kaşığı mısır nişastası

5 yemek kaşığı hindistancevizi
1 paket vanilya
3 adet orta boy muz
Bir çay bardağı fındık
1 paket bitter çikolata kırığı ya da 3 yemek kaşığı çikolata damlası

ARABALI PASTA YAPILIŞI:

Sunum yapacağınız tabağa ilk pandispanya katını koyup şekerli su ya da sütle bir miktar ıslatıyoruz. Süt, nişasta, vanilin ve şekeri sürekli karıştırarak yoğunlaşıncaya kadar pişiriyoruz. Ilıyınca içine hindistancevizini, fındığı katıyoruz. Pandispanya üzerine soğumuş olan bu kremayı sürdükten sonra üzerini muzla kaplıyoruz, çikolata damlalarını ya da bitter çikolata kırıklarını serptikten sonra ikinci kat pandispanyanın yapışması için biraz daha krema karışımından sürüyoruz. 2. kat pandispanyaya da aynı işlemi uygulayıp 3. katla tamamen kapatıyorsunuz. Bir çay bardağı sütle hazırladığınız hazır kremşantiyle tüm pastayı kapladıktan sonra şeker hamuru ile süslemeye geçebilirsiniz. İşte bu kadar basiittt...





Ocak 03, 2011

PENGUENLİ YILBAŞI PASTASI


Penguenli yeni yıl pastası

İşte partinin yıldızı ve de sürprizi, beklenen Penguenli yılbaşı pastası, görünüşü kadar lezzeti de muhteşemdi. Saat 12'yi bir kaç dakika geçe kesitğimiz bu pasta övgülerle Hooop diye bitiverdi. :) Bu tarife gerçekten çok güveniyorum mutlaka denemilisiniz. Yine internetten bulabileceğiniz klasik kümbet (kubbe) pasta tariflerine kendimden bir şeyler katarak geliştirdiğim ve harika bir sonuç aldığım Konuşan Pasta tarifini sizlerle paylaşıyorum. 




Bu Penguenli Pasta 'nın tamamını yaparken çok eğlendik. Bu sefer eğlendik diyorum çünkü nişanlım Cem de bana katıldı. Eskimo evinin dizaynı, etraftaki karlar, neşeli penguenler üşümesin diye atkı, bere ve kulaklık takma fikri tamamen kendisine ait. Bununla kalmadı bir de penguenler de kardanadam yapmış olsun diyerek beni son anda beyaz bir penguen yapmaya zorlamasıyla bu harika pastada şekeri oldu; burdan bir kez daha ilgilisi, desteği ve harika fikirleri için kocaman bir öpücük gönderiyorum ona... :) :)




Penguenli pasta



MALZEMELER:

4 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağından bir parmak eksik şeker Yarım paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya






İÇ KREMASI İÇİN:

 1 litre süt
5 yemek kaşığı şeker
5 yemek kaşığı mısır nişastası
5 yemek kaşığı hindistancevizi
1 paket vanilya
2 adet orta boy muz
Bir çay bardağı fındık
1 paket bitter çikolata kırığı ya da 3 yemek kaşığı çikolata damlası  

YAPILIŞI:

Yumurta ve şekeri beyazlaşana kadar çırpıyoruz. Kuru malzemeleri elekten geçirerek ilave ediyoruz. Tahta kaşık kulllanarak malzemeler  tamamen karışana kadar karıştırıyoruz. 26 cm lik yağlanmış kelepçeli kalıba hamuru boşaltıp 150 dereceli önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

Bu arada süt, nişasta, vanilin ve şekeri sürekli karıştırarak yoğunlaşıncaya kadar pişiriyoruz. Ilıyınca içine hindistancevizini, fındığı ve çikolata parçalarını katıyoruz.

Pişen keki ortadan ikiye kesiyoruz. Çukur bir kabı streç filmle kaplayıp, içine kestiğimiz üst katı oturtuyoruz şekerli suyla biraz ıslatıyoruz, elimizle iyice hava kalmayacak şekilde yerleşmesini sağlıyoruz.

Ortaya kremayı bir kat muz bir kat krema olacak şekilde doldurup, kestiğimiz  ikinci kat kekide üzerine oturtuyoruz. Varsa kalan fazlalıkları bıçakla kesip çıkartıyoruz.



Üzerini streç filmle örtüp muhakkak bir gece buzdolabında bekletiyoruz. Ertesi gün servis yapacağımız tabağa ters cevirerek koyuyoruz. Daha sonra üzerini krem şantiyle kaplıyoruz ki şeker hamuru pürüzsüz şekilde yapışabilsin. Şekerhamuruyla kapladıktan sonra da süslemeye geçiyoruz..


 




 Saat 12:10 şimdi dilek zamanı, toplanın kızlar...













İşte kızların içinden 2011 için güzel dilekler dileyerek Penguen 'li yılbaşı pasta 'sını kestiği an... Her şey sadece şu güzel kareyi yakalayabilmek adına yapılmıyor mu aslında :) Yüzlerdeki tebessüm herşeye değer... 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...